Sorry not sorry för att vi tjatar om att öka användandet av befintliga resurser, för en mer hållbar och grön framtid. Vi på Omocom förespråkar hållbar konsumtion, både i form av prylar, elektronik, boenden med mera, men låt oss inte glömma maten!
Imorgon den 1:a februari är det Vegetariska världsdagen. Förutom att vegetarisk kost ger djuren ett bättre etiskt liv, har den dessutom en hel del hälso- och miljömässiga fördelar. Hälsofördelar att äta vegetariskt
I Sverige äter vi i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat Världscancerfonden, Livsmedelsverket och Jordbruksverket rekommenderar att vi minskar animaliekonsumtionen av hälsoskäl.
Genomsnittssvensken äter ungefär dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet. Mellan 1990-2016 ökade köttkonsumtionen i Sverige med hela 45 procent.
Miljöaspekten - Kött påverkar lika mycket som världens alla fordonstyper tillsammans Utsläppen från köttproduktionen, bland annat i form av metangas, har stor negativ påverkan på klimatet. Kor och får står för största delen av metanutsläppen och vad som många inte vet är att metangas är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid.
År 2016 stod kött, mejeri och foderproduktion för 13 procent av de totala växthusgasutsläppen, medan transportsektorn stod för 15 procent. Det innebär att kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet nästan lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans.
Men att slopa köttet är inte det enda man kan göra för miljön. Bara en sådan relativt liten sak som att handla närproducerat och ekologiskt är också en bra väg att gå. Att importera prylar, grönsaker och kött från andra sidan jordklotet är inte hållbart. Byt gärna ut en importerad avokado mot en lokal grönsak nästa gång du är och handlar, så kanske du upptäcker en ny smaksensation på köpet?! Bra för miljön, kreativiteten och plånboken!

Omocom-prickarna i ny vegetarisk tappning.
Källa och tips på en läsvärd information: Naturvårdsverket - Frågor och svar om kött och miljö