Vad har försäkring med tech- och livsstilstrender att göra? En hel del, tror vi.
Såhär i början på ett nytt år är det populärt med artiklar om vad för trender som förutspås för året. De traditionella inne- och utelistor som förr var vanligt i skvallerblaskor har gjort en comeback, och är ett kul och lättsmält sätt att snabbt få en överblick i hur samtiden och framtiden kan se ut.
Försäkring kanske inte direkt förknippas med någonting man vanligtvis läser om på en cool innelista, men faktum är att försäkring handlar om just detta - framtida förutsägelser, baserat på historiska händelser och mönster.
Vi har spanat in några aktuella tech- och livsstilstrender, och knytit innehållet till cirkularitet och försäkring. 🔮Enkla och sömlösa användarupplevelser
Med en befolkning som är så pass digitaliserad som i Europa, och framför allt Sverige, tar vi som konsumenter för givet att digitala interaktioner med företag är både enkla och smidiga.
Genom att ständigt utvärdera och förbättra alla kontaktpunkter, touchpoints, som finns med bl.a. konsument, plattform och personal ser vi till att vi eliminerar alla onödiga steg för en smidig användarupplevelse, samtidigt som vi behåller och förbättar den operativa effektiviteten på företaget.
Konsumenterna vill att försäkringsbolagen ska vara mer engagerade, lättillgängliga och dela framsteg och information i realtid under en skadeanmälan. Undersökningar inom försäkring visar att 95% av konsumenterna vill höra om statusen i sina skadeärenden oftare.
🔮Hantverk, återbruk och minskad konsumtion
Under 2023 fortsätter vi att laga, skapa och hyra. På TikTok trendar videor om "Eco hacks" och "Zero Waste Living" där det
Det anses inte längre coolt att visa upp överkonsumption av nya prylar som man har shoppat i en "Haul"-video, utan istället tipsar man sina vänner och följare om vilka SecondHand-butiker som har det bästa utbudet, och hur du syr om mormors gamla överkast till en cool jacka.
Istället för att köpa nya prylar så hyr vi varandras fordon, verktyg och prylar via appar som t ex Hygglo och GoMore och MyCamper, och transporterar (eller återvinner!) våra secondhand-fynd med hjälp av Tiptapp.
🔮Etik, moral och rättvisefrågor
Några som går i bräschen och visar tydligt att de tar hänsyn till etik och moral vid konsumpotion är värderingsstyrda Generation Z. Etik, moral och rättvisefrågor är viktigt, och de gör medvetna val genom hur de lever, konsumerar och arbetar och är inte blyga att säga ifrån om det är något som inte håller måttet.
Klimatpåverkan, djurtester, dåliga arbetsvillkor tas ofta eller alltid med i utvärdering vid kontakt med nya leverantörer och Gen Z är inte sena med att upplysa sina medmänniskor om deras moraliska utvärderingar.
Greenwashing och pinkwashing synas av Gen Z direkt, och man uppskattar så mycket transparens som möjligt för att kunna känna sig trygg i att den leverantör/varumärke som man ska användas är säkert att förknippas med ens eget personliga varumärke.
Självklart är det många fler än Gen Z som passar in i beskrivningen ovan, men det är en intressant grupp att utgå ifrån med tanke på att de rör sig snabbt mellan digitala miljöer och är uppvuxna i en värld med klimathot och kriser.
Och kopplingen till försäkring då? Som i alla branscher gör man nog smart i att ta lärdom men framförallt inspiration av den här generationen, med så höga krav på såväl digitalisering och UX som personligt engagemang och lättillgänglighet. Lyckas man charma Gen Z, så har man lyckats. Typ :)
🔮Bärbar teknik
Smartklockor, och till och med smart-ringar, fortsätter att utvecklas och lansering av nya modeller och märken kommer hela tiden.
Den bärbara tekniken kan ta in information om bl.a. sömnkvalitet, puls, kroppstemperatur och information om menscykler. Utöver att konsumenten av en smartklocka får egen insikt om sin hälsa, finns möjligheten att använda all denna samlade data för att ge skarpare insikter som i möjliggör t ex individuell premiesättning.

Vår värld har förändrats och fortsätter att förändras snabbare än någonsin. Effekterna av bl.a. pandemi, krig, energikris, inflation och lågkonjunktur är enorma. En av effekterna är att vi kommer hålla hårdare i slantarna och våra befintliga resurser med anledning av rådande energikris och lågkonjuktur. Enligt undersökningar kommer försäkringar att fortsätta att betraktas som en viktig produkt, och det är ju av exakt anledningar som dessa som försäkring existerar - Ett ekonomiskt skydd för när saker inte går precis som man tänkt sig.
Det verkar som att hållbarhet, transparens och digitalisering kommer att fortsätta att driva innovation och tillväxt i försäkringsbranschen. Håller ni med, och hur ser ni på framtiden och trender inom försäkring, tech och livsstil? 🔮 Skriv gärna till oss och berätta!
*UX = User eXperience, översätts på svenska till användarupplevelse och handlar om användarens upplevelse när hen interagerar med en webbsida eller ett system.