top of page

Matavfall vs klimatpåverkan, och inspiration för boomers, millennials och Gen Z

Uppdaterat: 26 apr.

"Stoppa matsvinn"-dagen eller "Stop Food Waste Day" som infaller den 26 april, är en dag skapad för att uppmärksamma den höga klimatpåverkan som världens matsvinn orsakar.


Samtidigt som problemet uppmärksammas vill vi på Omocom såklart passa på att dela med er av våra personliga tips på trevliga plattformar med inspiration av ett mindre trevligt problem, nämligen hur vi som privatpersoner kan hjälpa till att stoppa matsvinnet.


Är du boomer, millenial eller Gen Z? Var inte orolig - Vi har anpassat våra tips efter fördomarna om vilka plattformar som går hem för respektive generation 😎


Men först, lite nyckel-siffror om det globala matsvinnet:


33% av all mat som produceras globalt går förlorad eller slängs varje år.

45% av alla rotfrukter, frukt och grönsaker som produceras globalt går förlorade eller slängs varje år.

25% av den mat som slängs globalt skulle kunna ge mat åt alla 795 miljoner undernärda människor i världen.


Här har vi samlat tips på trevliga plattformar för er boomers, millennials och Gen Z's om hur vi kan hjälpa till att minska matsvinn och ta vara på befintliga resurser. Enjoy!


Boomer-tips Kategori "boomer" består av personer födda mellan 1946 och 1964. Enligt fördomarna kännetecknas boomers av personer som har facebook som främsta Sociala Media-plattform, samt som hellre ringer till än chattar med en kundtjänst. Här är två hemsidor som vi tror passar för generationen:


Millennial-tips

Millennial-kategorin, personer födda mellan 1980 och 1995, tror vi har en förkärlek för delning av text och bilder via Instagram. Det första kontot som vi tipsar om är, namnet till trots, inte bara tips och inspiration för snåla och fattiga utan även för klimatsmarta miljöaktivister.


Gen Z-tips

Personer födda mellan 1995 och 2012, Gen Z, sägs ha högre förväntningar både på sig själva om sin omgivning. De sägs även vara mer förändringsbenägna än någon annan generation. Självklart blir TikTok det givna formatet för Gen Z.

Stop Food Waste! I bild syns TikTok-kreatören @spicymoustache med massor med tips om hur man kan ta tillvara på matsvinn.


"Stop Food Waste Day" startades 2017 av Compass Group USA. Läs gärna mer på deras hemsida här: https://www.stopfoodwasteday.com/en/index.html

bottom of page