top of page

Insurtech-bolaget Omocom ingår samarbete med XXL

XXL letade efter en flexibel och digital försäkringspartner, något man fann i försäkringsförmedlaren tillika insurtech-bolaget Omocom. För XXL var det viktigt att hitta en partner som både delade XXL’s långsiktiga strategier och som hade möjlighet att erbjuda försäkringen i alla XXL’s fysiska butiker i Norden samt Österrike, och för online-affären.


Försäkringen, som fått namnet XXL Care, är en allrisk-försäkring som ersätter plötsliga och oförutsedda skador samt stöld, i 12 månader. För medlemmar i kundklubben XXL Reward erbjuder försäkringen dessutom extra förmåner och trygghet, såsom fri skidhyra eller ersättning för resekostnad om olyckan skulle vara framme.


Försäkringen exponeras till en början i ett antal XXL-varuhus i Sverige och man har även utsett ambassadörer i pilot-butikerna som har löpande avstämningar med dedikerad Omocom-personal. Detta för att säkerställa att man har alla nödvändiga verktyg och support för att försäljningen ska gå så bra och smidigt som möjligt.

Omocom och XXL i samarbete för reparation och service


XXL bedriver idag reparation för flera olika produktgrupper och har verkstäder i samtliga varuhus. Om den försäkrade produkten går sönder hänvisas kunden till närmaste XXL-verkstad för reparation. Är den försäkrade produkten bortom reparation eller till exempel stulen, ersätts kunden med en likvärdig produkt från XXL. Detta samarbete gör att kund snabbt och smidigt kan få både hjälp och ersättning och att produkter hålls i användning längre.


Samarbetet, som till en början är en pilot, är skapad för att kunna skalas upp och utökas på ett smidigt sätt, där målet för både XXL och Omocom är att växa över ännu fler produktkategorier och till samtliga av XXL’s 93 butiker i Sverige, Norge, Danmark och Österrike samt att lansera försäkringen i XXL’s e-handel.


”Vi är otroligt glada och stolta över att XXL valt oss som försäkringspartner. Vi kompletterar XXL’s behov på ett väldigt bra sätt där vi på kort sikt kan erbjuda flexibla lösningar för ett pilotskede och på lång sikt där vi kan erbjuda lösningar för XXL’s hela affär, både i fysisk butik och online, på alla marknader där XXL har närvaro. Vi kan också hjälpa XXL i sin resa kring uthyrning, försäljning av begagnade prylar och i hållbarhet i stort.

Projektet och implementationen med XXL har gått otroligt smidigt, och vi har dessutom haft väldigt kul under resans gång” – säger Sara Forsberg, CCO på Omocom.


Om XXL

Sedan starten i Oslo, Norge 2001 har XXL blivit en av de snabbast växande sportkedjorna i Europa. I dagsläget har XXL totalt 93 varuhus fördelat på Norge, Sverige, Finland och Österrike.

"Vi testar nu XXL Care i utvalda varuhus i Sverige för att ta lärdom och löpande utveckla samt anpassa innehållet i vår försäkring. Målet har från början varit att sätta kunden i fokus och erbjuda en försäkring som inte bara sticker ut på marknaden i pris utan framför allt för vad försäkringen faktiskt innehåller. Till exempel erbjuder vi ersättning för både skidhyra och resekostnad om skidan/cykeln är obrukbar, vilket är unikt.

Det har gjort att vi har kunnat ha högt i tak under projektet och då fått möjligheten att ställa rätt frågor och utmana innehållet för att nu kunna lansera en väldigt förmånlig försäkring till våra kunder. Vi hoppas och tror att vi kommer kunna addera på fler förmåner för våra kunder genom Omocom och bygga vidare på XXL Care efter piloten” – säger Tobias Ahrens, Säljchef hos XXL


”Vi på XXL är måna om att våra kunder ska kunna använda utrustningen så länge som möjligt, så det här är ett projekt som passar oss mitt i prick. Genom att kunna erbjuda försäkringar på produkter som våra kunder köper av oss uppmuntrar vi kunderna att kunna få sina produkter reparerade istället för att slänga dem och köpa nya, vilket också har varit viktigt för Omocom.

Omocom tillhandahåller en bra teknisk plattform som vi kan bygga vidare på i framtiden, så att kundresan och upplevelsen kring försäkringar blir ännu mer flexibel. De har också varit flexibla och öppna för nya lösningar, något vi är beroende av för att kunna utveckla en attraktiv tjänst för våra kunder. Utifrån detta anser vi att Omocom är den naturliga försäkringspartnern för oss på XXL” - säger Mihkku Tostrup, Head of paid services hos XXL.


Om Omocom

Omocom är ett svenskt insurtech-bolag samt försäkringsförmedlare som grundades 2018 med målet att stötta och skapa incitament för den cirkulära ekonomin. Omocoms försäkringslösningar är API-baserade och finns i skrivande stund på 11 marknader runtom Europa.

Faktaruta om XXL / Omocom-samarbetet:

  • Försäkringen erbjuds till en början i 10 st svenska XXL butiker

  • Försäkringen går att köpa inom produktkategorierna Skidor, Cykel samt övrig sport- och fritidsutrustning såsom sportklockor och GPS-enheter.

  • Försäkringen som erbjuds är en allriskförsäkring som ersätter oförutsedda skador samt stöld.

  • Försäkringen gäller i 1 år (möjlighet till förlängning finns)

  • Kundpriset på försäkringen startar från 299:- och baseras på varans värde

  • Låg eller ingen självrisk

Riskbärare av försäkringen är W. R. Berkley Nordic.
I bild, uppifrån och ned: Sara Forsberg, Tobias Ahrens och Mihkku Tostrup.

bottom of page