top of page

Glad hållbar alla hjärtans dag

Valentindagen, eller alla hjärtans dag som den kallas i sverige, infaller den 14 februari och är en dag då många gärna visar uppskattning till nära och kära genom att ge bort blommor eller choklad till sina käresta. Det som många kanske inte tänker på är att de rosor som säljs i Sverige nästan uteslutande kommer från östafrikanska länder som Etiopien och Kenya. Den långa transportsträckan med flyg påverkar klimatet negativt, och därför har vi samlat några hållbara och miljövänliga idéer om hur man kan tänka gällande presenter på denna kärleksdag. Zero waste inspirerar Inspirationen kommer från livsstilen zero waste, som är en livsstil där man i princip inte producerar något skräp överhuvudtaget. Zero waste kan tyckarsvara svårt, eller kanske till och med omöjligt. Det är inte omöjligt, men behöver vi komma ihåg att det är bättre att göra något litet, än att göra allt på samma gång. Det lilla räknas också. Låt oss fira alla hjärtans dag genom att även visa miljön kärlek, genom att göra val som minskar klimatpåverkan.


Laga en köttfri och/eller närodlad middag till din käresta!

Kött har en stor miljöpåverkan, och både kropp och miljö mår bra att minska på det. (Vi skrev ett inlägg om just detta på världsvegetariska dagen, läs mer här: Vegetariska världsdagen)


Köp en present second-hand present Det finns massor med fina och unika föremål och prylar att hitta, som man givetvis även kan ge bort i present. Kolla i din lokala second hand-butik, eller på Facebook marketplace eller Blocket efter en fin present. Välj gärna att köpa prylar i material som är hållbara och som kan användas länge. Tips! Använd en fin scarf eller annat fint tyg som presentpapper, som kan användas även efter att presenten har öppnats! Tänk på förpackningen! Prylar med mycket onödigt mycket plast och papper är inte toppen för miljön. Använd tyg som kan återanvändas, till att slå in presenter i, och leverera presenten i en miljövänlig tygkasse istället för engångskassar i papper. Återvinn det som blir över av förpackningarna på närmsta återvinningsstation!

Prylgalen? Man kan fråga sig om man verkligen behöver alla prylar som man äger. Istället för att flytta till störra eller skaffa förvaring för befintliga grejer kan man göra en inventering, och sälja eller hyra ut de grejer som man inte behöver. Prylar kan t ex hyras ut via Hygglo, Lainappi eller Pinsj. Behöver du transport? Använd Tiptapp! Tack för att du läste, hoppas att ni har fått någon inspiration. Har du några andra tips som vi missat nämna? Hör gärna av dig till oss! KRAM OCH KÄRLEK FRÅN OMOCOM!


bottom of page