top of page

GEMME gör det självklart att hyra mode

Gemme, eller the Gemme Collective, är företaget som sedan 2019 har som ambition att hjälpa till att rädda planeten genom uthyrning av designerkläder, skor och accessoarer. Gemme Collective är, precis som namnet antyder, ett kollektiv av stilsäkra personer som delar med sig av sin drömgarderob via Gemmes plattform. Hos Gemme listar medlemmarna delar av sin garderob, sina ’gemmes’, för uthyrning till andra fashionabla personer. Som ett Airbnb, fast för mode. Målet är att Gemme ska finnas tillgängligt i de flesta av världens storstäder, och att det ska vara en lika självklar del av en reseupplevelse som t ex ett boende via Airbnb.


Mode + Miljömedvetenhet och cirkularitet = Sant


Att rädda planeten och spara på naturens resurser är kanske inte det första man förknippar med mode, och det är just detta Gemme vill förändra genom att uppmana och inspirera till att hyra och hyra befintliga kläder, skor och accessoarer av hög kvalitet. För att minska påverkan på klimat, miljö och naturresurser behövs nya cirkulära affärsmodeller där man kan prenumerera på eller hyra och hyra ut kläder. För att ytterligare uppmuntra uthyrning av sina dyrgripar ingår försäkring av plaggen som hyrs ut. Försäkringen förmedlas av uppstickaren och insuretech-bolaget Omocom, vars affärsidé syftar till att skapa incitament för att hålla befintliga prylar i användning. Omocom ställde GEMMEs grundare och CEO Emelie Gustafsson Maistedt några frågor.

Vad kom idén om Gemme Collective ifrån? "Helt ärligt ville jag bara ha tillgång till dyrt mode billigt. Idén kommer från att jag som fattig student i London ville ha tillgång till designermode och dyra lyxväskor, men hade helt enkelt inte råd. Därför tänkte jag, varför kan jag inte låna en Balenciaga topp eller Chanelväska av någon i närheten och betala 30-40 pund?" svarar Emelie.


Vad tror du att försäkringen har för betydelse för ägarna av plaggen som hyrs ut? Stor betydelse! Det gör att våra användare känner sig trygga med att låna ut sina älskade produkter!

Att användare känner sig trygga med att låna ut sina älskade mode-items är en nyckelfaktor, varför samtliga GEMMEs uthyrningar är försäkrade hos Omocom

Förläng livslängden på kläder och minska miljöbelastningen


Livslängden på kläder i Sverige har minskat med en tredjedel under 2000 talet. Ett genomsnittligt klädesplagg används i snitt sju till åtta gånger och vi behåller dem bara i 2 år och 3 månader. Textilier är den femte största utsläppskällan sett till privatkonsumtion.

Mellan år 2000 och 2009 ökade konsumtionen av textilier med 40%. Mellan år 2000 och 2014 fördubblades produktionen av kläder, men det gjorde inte världens befolkning. Det finns en hel del alarmerande och deppiga siffror gällande textil-konsumtion och miljöpåverkan, som vi inte behöver gå djupare in på i detta inlägg, men med Gemme och Omocoms samarbete vill vi belysa att det inte är kört och att vi faktiskt gör skillnad. Genom att förlänga livslängden på kläder minskas miljöbelastningen avsevärt. Utöver att man som uthyrare får igen lite av de pengar som man investerat i sina plagg, bidrar man till en mer hållbar värld och får dessutom tillgång till ett sortiment som redan finns i folks garderober och chansen att hitta unika plagg.


Emelie Gustafsson Maistedt tillägger till Omocom att det aldrig är bra att tillverka nytt mode, men att många skandinaviska varumärken är otroligt duktiga på att ställa om till en snällare produktion.


I dagsläget är Gemme tillgängligt i Stockholm, men siktar mot lansering i Köpenhamn och Berlin inom kort. Läs mer om the Gemme Collective på https://gemmecollective.com/ eller sök på hashtagen #thegemmes.


W. R. Berkley är riskbärare av försäkringen.


Källor: Europeiska miljöbyrån, Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen.


bottom of page