top of page

Cirkulärt på riktigt – Returhuset och Omocom försäkrar renoverade produkter

GIAB Nordic AB (GIAB) har utformat en tjänst och plattform där de tar hand om andra E-handlare/Distributörer samt producenters returer och reklamationer, och säljer dessa produkter vidare genom deras varumärke Returhuset. De flesta av produkterna är helt oanvända, och andra har små kosmetiska skavanker som inte påverkar produktens funktioner. Utöver att detta leder till en oerhörd vinst för miljö och klimat, ges konsumenter chans att köpa prisvärda produkter till förmånliga priser. För E-handlarna vars produkter tas om hand är detta också en vinst, då de slipper ompaketering och långa transportvägar som kostar både tid och pengar. Forskning visar att ett returnerat paket kostar två till fyra gånger mer än att hantera en produkt som konsumenten behåller, vilket tyvärr ofta resulterar i att helt nya och oanvända produkter slängs.


Öka användandet av befintliga resurser för en hållbar framtid

Tillsammans med försäkringsförmedlaren och insuretech-bolaget Omocom kommer kunderna snart även att erbjudas köpa en försäkring till sin produkt, för att vara extra trygg och sänka tröskeln för att handla en returnerad och/eller reklamerad produkt. Försäkringen är giltig i ett helt år från och med inköpsdatum och täcker både skada, stöld och förlust.


Skulle köparen ha en annan försäkring, t ex hemförsäkring, som ersätter skadan, så ersätter Omocom kostnaden för självrisk som betalas till ordinarie försäkringsbolag.

För Omocom, som riktar sig mot plattformar som strävar efter att öka användandet av befintliga resurser, är Returhuset en drömkund ur alla aspekter.


”Vi är mycket stolta och glada över att starta upp ett samarbete med GIAB. Bägge parter jobbar för att öka det cirkulära konsumentbeteendet och återanvända produkter mer, så vi tillsammans kan minska klimatavtrycket. Detta är första steget i ett större strategiskt samarbete som täcker hela Skandinavien”, säger Senior business developer Christian Weimer christian.weimer@omocom.seOmocom.


GIAB och Omocoms cirkulära mindset

Både GIAB och Omocom har ett cirkulärt mindset, vilket bl.a. innebär att man i första hand uppmanar till reparation av en befintlig skadad produkt. I fall då produkten behöver repareras, hänvisas reparationen tillbaka till Returhuset som reparerar produkten. Skulle produkten inte gå att rädda med hjälp av en reparation, erbjuds en annan likvärdig produkt från Returhuset.

”Returhuset är en unik butik med en affärsidé som motverkar slit-och-släng samhället. Vi är våra partners digitala fyndhörna. Självklart strävar vi alltid efter att ge våra kunder en så bra och trygg upplevelse som möjligt när dom köper en rekonditionerad produkt hos oss. Genom vårt samarbete med Omocom kommer vi kunna stärka vårt erbjudande ytterligare och därmed främja återbruk!” säger Jon von Knorring, affärsområdeschef med ansvar för Returhuset.

Försäkringen kommer till en början att erbjudas för elektronikprodukter, men är anpassad för att även erbjudas för andra produktkategorier hos Returhuset. Returhuset samarbetar med partners såsom DHL, Audio pro, Mio, CDON, Folksam, Länsförsäkringar och Harald Nyborg.


W. R. Berkley är riskbärare av försäkringen.

Läs mer om Returhuset: https://www.returhuset.se/

bottom of page