top of page

Circular Monday

Uppdaterat: 23 nov. 2021

Circular Monday, tidigare kallat White Monday, är dagen för cirkulär konsumtion som infaller måndagen innan Black Friday varje år. I år, 2021, infaller dagen den 22 november.

Circular Monday grundades 2017 av det svenska cirkulära tygreparationsföretaget Repamera AB, och har sedan starten vuxit till att bli en global kampanj. 2020 bytte man ut namnet "White Monday" mot "Circular Monday" för att göra budskapet tydligare.


Syftet är att sprida företag som erbjuder cirkulära produkter och tjänster, och uppmuntra till cirkulär konsumtion som är skonsam för både plånbok och planet. Under hashtagen #circularmonday samlas inlägg och kampanjer, med information och uppmaning till cirkulär konsumtion.


"En shoppingdag till?" tänker säkert många när man hör om kampanjer och hashtags som uppmanar till konsumtion. Jo absolut, men i motsats till t ex Black Friday så minskar cirkulär shopping faktiskt mängden avfall.

Så, vad innebär egentligen cirkulär ekonomi?

Cirkulär ekonomi är en modell för produktion och konsumtion, som innebär att dela, hyra, återanvända, reparera, renovera och återvinna befintliga material och prylar så länge som möjligt. Motsatsen till en cirkulär ekonomi är en linjär ekonomi då man tillverkar, använder och slänger produkterna. "Take, make, waste" är ett engelsk uttryck som ofta används som avskräckande exempel, och är precis det som en cirkulär modell motverkar. Kortfattat kan man beskriva cirkulär ekonomi som konsumption som är snällare mot miljön, och lämnar mindre klimatavtryck än traditionell tillverkning och konsumtion av prylar.


Här följer några exempel på vad du som privatperson kan göra för att bidra till med hållbar och cirkulär konsumtion:


Hyr och dela: Du kan hyra både verktyg, kläder och fordon när det behövs, istället för att köpa helt nya prylar. Plattformar som Hygglo, Heap carsharing, GEMME, Lainappi, Pinsj och Parently har affärsmodeller för just detta.

Reparation: Reparera dina prylar när dom går sönder, istället för att köpa helt nya. Det går såklart bra att reparera fler kategorier än fordon och cyklar - Även kläder, verktyg, möbler och elektronik går utmärkt att reparera. När vi på Omocom tar emot en skadeanmälan uppmanar vi alltid i första hand till reparation av en skada, om möjligt. Bra, va?


Tips! Omocom samarbetar med grymma MIOO som kan reparera din cykel, vid en tid och plats som passar dig!

Köp begagnat och återvinn: Det är inte bara hus, lägenheter och bilar som går bra att köpa begagnat - Låt oss ta för vana att köpa begagnade grejer i andra kategorier också! Kläder, leksaker och möbler är exempel på prylar som finns i överflöd på exempelvis Blocket, Marketplace och loppis. Transportera dina begagnade varor smidigt via Tiptapp som har en snygg integration direkt från Blockets hemsida. Även begagnad och renoverad elektronik som mobiltelefoner går att köpa i utmärkt kvalitet från t ex Inrego, ForallPhones, Refurbly, PhoneHero, GreenMind, Phoneix med flera, och oftast erbjuds även reparation och återvinning av gammal och ny elektronik direkt hos leverantören.

Se till att återvinna gammal elektronik, leksaker, kläder m.m. - Både för att minska klimatavtrycket och för att materialet kan användas igen, i nya eller upcyclade prylar.


 

Utöver alla grymma plattformar som Omocom samarbetar med, är vi även engagerade i cirkulära nätverk som ämnar för att främja en cirkulär ekonomi.


EUREFAS - The European refurbishment association representing the refurbishment industry in Europe, to promote the circular economy and help building a greener world.

Cradlenet - Accelerates the transition to circular economy in Sweden. Ett branschöverskridande nätverk för företag som vill bli cirkulära. Ellen MacArthur foundation - On a mission to accelerate the transition to a circular economy

bottom of page