top of page

BI + Försäkring on demand - Vad betyder det egentligen?

Uppdaterat: 22 juni 2021

Ni har hört oss säga det flera gånger, att framtidens försäkring är digital och att vi på ett datadrivet sätt kan förebygga bedrägerier, men vad betyder det egentligen i praktiken?


Vi har ställt Omocoms alldeles egna Dataanalytiker och BI-stjärna Pierre Johansson några frågor för att få svar på några vanliga funderingar.

Hej Pierre! Kan du berätta lite om BI, vad betyder det egentligen?


Pierre: BI är en förkortning av Business Intelligence och är ett samlingsbegrepp för att samla in och analysera data, för att dra relevanta slutsatser för att ta smarta affärsbeslut. Typiska BI-verktyg är rapporter av olika slag, där man extraherar den data som har samlats in för att analysera. Man kan också använda sig av olika visualiserings-verktyg för att underlätta analysen och få insikter om sin affärsverksamhet.

Hur blir man dataanalytiker, och hur hittade du det "intresset"?

Pierre: Min resa till att bli BI arkitekt/Dataanalytiker har varit ganska lång, hela 22 år. Jag började som utvecklare inom Bank och Finans på Extenda Financial Solutions. Detta var innan de verktyg som vi använder idag.

Ganska tidigt kände vi behovet att bygga upp någon form av analysförmåga. Vi integrerade med befintliga program för att kunna lösa intern och extern rapportering. Det var nog här mitt intresse startade för analys av data. Känslan av att möta kraven från ledning, sälj och ofta ekonomiansvariga är en verkligt skön känsla. Data är kul! Därefter har jag successivt jobbat mer och mer med analyser och rapportering. När sedan hittade verktygen för att kunna göra detta på ett bra sätt blev det en ganska naturlig väg för mig att ta.


Mitt intresse för att jobba nära med det data som driver våra och våra kunders affärer samt de motparter som man då har i både externa och interna flöden gör det oerhört intressant. Främst är det utmaningen att få allt att hänga ihop som driver mig. Att från externa och interna system samla data, strukturera data och presentera data på ett säkert och automatiserat sätt som min mottagare kravställt är oerhört kul och utmanande, avslutar Pierre. Vad tror du är framtiden för BI, och finns det några coola trender? Pierre: Det finns något som kallas "Master Data Management" (MDM) som är den största trenden på BI- och analysmarknaden. Det innebär att slutkunder såväl som analytiker och automatiska digitala processer ska kunna lita på att de uppgifter som man använder sig av är korrekta.


Machine Learning är en annan cool trend, och innebär att man använder sig av historiskt data för att bl.a. förutse beteenden och trender på användandet inom exempelvis försäkringar :) Detta område kommer vi på Omocom forsätta att fokusera på. Sen är även Realtids-analyser ett väldigt spännande område, vilket är en stor utmaning men också innebär stora möjligheter, speciellt för oss Omocom. Med realtids-analyser handlar det om att kunna ta emot men även att snabbt analysera datan. Vi är en god bit på vägen med våra API-uppkopplade plattformar, men fortsätter såklart hela tiden att utveckla oss på det området. Omocom ❤️ realtidsanalys.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig

Pierre: En typisk arbetsdag för mig börjar med att jag tittar på att det data som vi samlat in och laddat under natten har gått bra. Därefter ser jag över om vi har någon som behöver något brådskande underlag för interna eller externa analyser/möten under dagen eller närmaste dagarna.

De verktyg som vi använder oss av gör det möjligt att snabbt agera, strukturera och presentera underlag för mottagaren. Är det lugnt i ”kanalerna” så fortsätter jag att utveckla det som vi har i vår plan för att vi ska bli ännu bättre analysera och bearbeta all den data samlar in.

Tack snälla Pierre för att du svarade på våra BI-funderingar!

I klippet ses Pierre Johansson jonglera tillsammans med CMO Sara Forsberg.

"Data är kul!" säger Omocoms BI-arkitekt och data-analityker Pierre Johansson
bottom of page