Circular Monday, tidigare kallat White Monday, är dagen för cirkulär konsumtion som infaller måndagen innan Black Friday varje år. I år, 2022, infaller dagen den 21 november.

Circular Monday grundades 2017 av det svenska cirkulära tygreparationsföretaget Repamera AB, och har sedan starten vuxit till att bli en global kampanj. 2020 bytte man ut namnet "White Monday" mot "Circular Monday" för att göra budskapet tydligare.


Syftet är att sprida företag som erbjuder cirkulära produkter och tjänster, och uppmuntra till cirkulär konsumtion som är skonsam för både plånbok och planet. Under hashtagen #circularmonday samlas inlägg och kampanjer, med information och uppmaning till cirkulär konsumtion.


"En shoppingdag till?" tänker säkert många när man hör om kampanjer och hashtags som uppmanar till konsumtion. Jo absolut, men i motsats till t ex Black Friday så minskar cirkulär shopping faktiskt mängden avfall.

Så, vad innebär egentligen cirkulär ekonomi?

Cirkulär ekonomi är en modell för produktion och konsumtion, som innebär att dela, hyra, återanvända, reparera, renovera och återvinna befintliga material och prylar så länge som möjligt. Motsatsen till en cirkulär ekonomi är en linjär ekonomi då man tillverkar, använder och slänger produkterna. "Take, make, waste" är ett engelsk uttryck som ofta används som avskräckande exempel, och är precis det som en cirkulär modell motverkar. Kortfattat kan man beskriva cirkulär ekonomi som konsumption som är snällare mot miljön, och lämnar mindre klimatavtryck än traditionell tillverkning och konsumtion av prylar.


Här följer några exempel på vad du som privatperson kan göra för att bidra till med hållbar och cirkulär konsumtion:


Hyr och dela: Du kan hyra både verktyg, kläder och fordon när det behövs, istället för att köpa helt nya prylar. Plattformar som Hygglo, Heap carsharing och GoMore har affärsmodeller för just detta.

Reparation: Reparera dina prylar när dom går sönder, istället för att köpa helt nya. Det går såklart bra att reparera fler kategorier än fordon och cyklar - Även kläder, verktyg, möbler och elektronik går utmärkt att reparera. När vi på Omocom tar emot en skadeanmälan uppmanar vi alltid i första hand till reparation av en skada, om möjligt. Bra, va?


Tips! Omocom samarbetar med grymma MIOO som kan reparera din cykel, vid en tid och plats som passar dig!

Köp begagnat och återvinn: Det är inte bara hus, lägenheter och bilar som går bra att köpa begagnat - Låt oss ta för vana att köpa begagnade grejer i andra kategorier också! Kläder, leksaker och möbler är exempel på prylar som finns i överflöd på exempelvis Blocket, Marketplace och loppis. Transportera dina begagnade varor smidigt via Tiptapp som har en snygg integration direkt från Blockets hemsida. Även begagnad och renoverad elektronik som mobiltelefoner går att köpa i utmärkt kvalitet från t ex Inrego, Refurbly, PhoneHero med flera, och oftast erbjuds även reparation och återvinning av gammal och ny elektronik direkt hos leverantören.

Se till att återvinna gammal elektronik, leksaker, kläder m.m. - Både för att minska klimatavtrycket och för att materialet kan användas igen, i nya eller upcyclade prylar.


 

Utöver alla grymma plattformar som Omocom samarbetar med, är vi även engagerade i cirkulära nätverk som ämnar för att främja en cirkulär ekonomi.


EUREFAS - The European refurbishment association representing the refurbishment industry in Europe, to promote the circular economy and help to build a greener world.

Cradlenet - Accelerates the transition to circular economy in Sweden. A cross-sector network for companies that want to become circular.

Le Club de la Durabilité - A network of entrepreneurs of change towards programmed sustainability Ellen MacArthur foundation - On a mission to accelerate the transition to a circular economy

XXL letade efter en flexibel och digital försäkringspartner, något man fann i försäkringsförmedlaren tillika insurtech-bolaget Omocom. För XXL var det viktigt att hitta en partner som både delade XXL’s långsiktiga strategier och som hade möjlighet att erbjuda försäkringen i alla XXL’s fysiska butiker i Norden samt Österrike, och för online-affären.


Försäkringen, som fått namnet XXL Care, är en allrisk-försäkring som ersätter plötsliga och oförutsedda skador samt stöld, i 12 månader. För medlemmar i kundklubben XXL Reward erbjuder försäkringen dessutom extra förmåner och trygghet, såsom fri skidhyra eller ersättning för resekostnad om olyckan skulle vara framme.


Försäkringen exponeras till en början i ett antal XXL-varuhus i Sverige och man har även utsett ambassadörer i pilot-butikerna som har löpande avstämningar med dedikerad Omocom-personal. Detta för att säkerställa att man har alla nödvändiga verktyg och support för att försäljningen ska gå så bra och smidigt som möjligt.

Omocom och XXL i samarbete för reparation och service


XXL bedriver idag reparation för flera olika produktgrupper och har verkstäder i samtliga varuhus. Om den försäkrade produkten går sönder hänvisas kunden till närmaste XXL-verkstad för reparation. Är den försäkrade produkten bortom reparation eller till exempel stulen, ersätts kunden med en likvärdig produkt från XXL. Detta samarbete gör att kund snabbt och smidigt kan få både hjälp och ersättning och att produkter hålls i användning längre.


Samarbetet, som till en början är en pilot, är skapad för att kunna skalas upp och utökas på ett smidigt sätt, där målet för både XXL och Omocom är att växa över ännu fler produktkategorier och till samtliga av XXL’s 93 butiker i Sverige, Norge, Danmark och Österrike samt att lansera försäkringen i XXL’s e-handel.


”Vi är otroligt glada och stolta över att XXL valt oss som försäkringspartner. Vi kompletterar XXL’s behov på ett väldigt bra sätt där vi på kort sikt kan erbjuda flexibla lösningar för ett pilotskede och på lång sikt där vi kan erbjuda lösningar för XXL’s hela affär, både i fysisk butik och online, på alla marknader där XXL har närvaro. Vi kan också hjälpa XXL i sin resa kring uthyrning, försäljning av begagnade prylar och i hållbarhet i stort.

Projektet och implementationen med XXL har gått otroligt smidigt, och vi har dessutom haft väldigt kul under resans gång” – säger Sara Forsberg, CCO på Omocom.


Om XXL

Sedan starten i Oslo, Norge 2001 har XXL blivit en av de snabbast växande sportkedjorna i Europa. I dagsläget har XXL totalt 93 varuhus fördelat på Norge, Sverige, Finland och Österrike.

"Vi testar nu XXL Care i utvalda varuhus i Sverige för att ta lärdom och löpande utveckla samt anpassa innehållet i vår försäkring. Målet har från början varit att sätta kunden i fokus och erbjuda en försäkring som inte bara sticker ut på marknaden i pris utan framför allt för vad försäkringen faktiskt innehåller. Till exempel erbjuder vi ersättning för både skidhyra och resekostnad om skidan/cykeln är obrukbar, vilket är unikt.

Det har gjort att vi har kunnat ha högt i tak under projektet och då fått möjligheten att ställa rätt frågor och utmana innehållet för att nu kunna lansera en väldigt förmånlig försäkring till våra kunder. Vi hoppas och tror att vi kommer kunna addera på fler förmåner för våra kunder genom Omocom och bygga vidare på XXL Care efter piloten” – säger Tobias Ahrens, Säljchef hos XXL


”Vi på XXL är måna om att våra kunder ska kunna använda utrustningen så länge som möjligt, så det här är ett projekt som passar oss mitt i prick. Genom att kunna erbjuda försäkringar på produkter som våra kunder köper av oss uppmuntrar vi kunderna att kunna få sina produkter reparerade istället för att slänga dem och köpa nya, vilket också har varit viktigt för Omocom.

Omocom tillhandahåller en bra teknisk plattform som vi kan bygga vidare på i framtiden, så att kundresan och upplevelsen kring försäkringar blir ännu mer flexibel. De har också varit flexibla och öppna för nya lösningar, något vi är beroende av för att kunna utveckla en attraktiv tjänst för våra kunder. Utifrån detta anser vi att Omocom är den naturliga försäkringspartnern för oss på XXL” - säger Mihkku Tostrup, Head of paid services hos XXL.


Om Omocom

Omocom är ett svenskt insurtech-bolag samt försäkringsförmedlare som grundades 2018 med målet att stötta och skapa incitament för den cirkulära ekonomin. Omocoms försäkringslösningar är API-baserade och finns i skrivande stund på 11 marknader runtom Europa.

Faktaruta om XXL / Omocom-samarbetet:

  • Försäkringen erbjuds till en början i 10 st svenska XXL butiker

  • Försäkringen går att köpa inom produktkategorierna Skidor, Cykel samt övrig sport- och fritidsutrustning såsom sportklockor och GPS-enheter.

  • Försäkringen som erbjuds är en allriskförsäkring som ersätter oförutsedda skador samt stöld.

  • Försäkringen gäller i 1 år (möjlighet till förlängning finns)

  • Kundpriset på försäkringen startar från 299:- och baseras på varans värde

  • Låg eller ingen självrisk

Riskbärare av försäkringen är W. R. Berkley Nordic.
I bild, uppifrån och ned: Sara Forsberg, Tobias Ahrens och Mihkku Tostrup.

Camptoo-plattformen lanserades i Nederländerna 2014 och kan beskrivas som en Airbnb för husbilar och husvagnar.


Omocom gick ut med information om lansering av tre Omocom/Camptoo-marknader i juni 2022. Efter knappt fyra månader har även den fjärde marknaden lanserats och är live. Sverige är alltså den fjärde marknaden som de två företagen samarbetar på.


"Vi träffade Camptoo redan 2019 och ändrade faktiskt hela Omocoms strategi efter att ha hört Camptoos problem med att hitta en försäkringspartner och en lösning som kunde användas på flera marknader. Vår plan blev då att erbjuda en skalbar och flexibel försäkringslösning, och därför är vi oerhört glada över att ha Camptoo ombord och live på fyra olika marknader."

säger Omocoms CCO, Sara Forsberg.


Att lägga till en fjärde marknad i samarbetet bekräftar Omocoms flexibilitet och skalbarhet. Utmaningen för Camptoo var att hitta en försäkringsleverantör som är både flexibel och skalbar på de många marknader som de för närvarande, och planerar att, vara verksamma på.


"När Camptoo växte och expanderade till nya marknader märkte vi att det var ineffektivt att upprätta försäkringar för varje enskilt land och ha olika försäkringnivåer och tekniska integrationer för varje land. I Omocom hittade vi en mycket smidig och internationell partner med vilka vi snabbt kan skala upp på våra nordiska marknader samt i Polen. Lanseringen har gått jättesmidigt och användarna älskar försäkringslösningen."

säger Camptoos COO, Niels de Greef. Om Camptoo


Camptoo har vuxit kraftigt sedan starten 2014 och har blivit en av Europas största uthyrningsplattformar.


På Camptoo listar ägare av husbilar sina fordon när de inte använder dem, och resenärer som vill hyra en husbil eller husvagn kan hitta vad de söker på plattformen. På så sätt kan husbilsägare tjäna pengar på sin vilande och oanvända husbil under flera månader av året. För ägarna är den extra inkomsten till nytta eftersom husbilen fortfarande behöver förvaring, försäkring och underhåll på årsbasis.

Read more: https://camptoo.se/


Om Omocom Omocom är en svensk försäkringsförmedlare. Omocom grundades 2019 och har sedan dess tillhandahållit integrerade och digitala försäkringar för den cirkulära ekonomin i hela Europa och jobbar med plattformar som strävar efter att öka användningen av befintliga resurser. Försäkringarna är API-baserade och datadrivna i alla steg, vilket leder till friktionsfria flöden och minimal administration för alla parter. (Inlägget är en översättning från engelska).