top of page

Sedan starten 2007 har Earth Hour varit känd för kampanjen "Släck ljuset" (Eng: "Lights off") som engagerade människor över hela världen. Kampanjen skapades ursprungligen både som en symbolisk handling för att stödja miljön, men även som ett sätt att främja och uppmuntra samhällen och företag att fatta miljömedvetna beslut i sina vardagliga liv. Earth Hour skapades för att visa hur dessa miljontals beslut tillsammans kan leda till en stor förändring.


Under tidigare år har man till och med släckt ljuset i Eiffeltornet i Paris, Operahuset i Sydney, Akropolis-teatern i Aten och Colosseum i Rom.


Sedan Earth Hours inleddes 2007 har kampanjen utvecklats och består nu även av alternativa och enkla (och roliga!) förslag på åtgärder för att stödja planeten. Temat för 2023 års Earth Hour översätts "Investera i vår planet" (Eng: "Invest in Our Planet"), vilket tydligt framgår av listan över föreslagna och alternativa sätt att delta i kampanjen. Du finner listan här nedan:

20 alternativa sätt att delta i Earth Hour:

 1. Släck ljuset

 2. Middag i mörkret

 3. Lyssna på en podcast

 4. Ha en kväll med sällskapsspel eller bokläsning i levande ljus.

 5. Öka dina kunskaper om klimatförändringar

 6. Titta på en pedagogisk video

 7. Lägra i din trädgård eller i ditt vardagsrum

 8. Plocka upp skräp i din lokala park.

 9. Rensa ut din garderob och donera oönskade kläder till välgörenhet.

 10. Byt ut icke miljövänliga föremål i ditt hem mot hållbara alternativ.

 11. Öva på nattfotografering.

 12. Installera energieffektiva glödlampor i huset.

 13. Ta en promenad utomhus.

 14. Använd Google Lens för att lära dig mer om växter och djur i ditt närområde.

 15. Titta efter stjärnor

 16. Ta ett skogsbad.

 17. Meditera utomhus

 18. Fågelskåda

 19. Organisera din sopåtervinning, hemma eller på jobbet

 20. Delta i ett Earth Hour-evenemang nära dig

(Källa: Euronews)

Switch of the lights and grab a book...


Earth Hour 2023 äger rum lördagen den 25 mars mellan 20:30 och 21:30 lokal tid. Läs mer på: https://www.earthhour.org/

Uppdaterat: 15 mars

Flecto is the platform that helps businesses thrive in the circular economy by centralising all the essentials to manage rental operations in one single platform: from managing stock all the way to building online rental stores.


Flecto was founded in Portugal back in 2016 and went by Rnters at the time, a rental marketplace. They had big ambitions and wanted to make renting easy with their marketplace for all types of products: from the smallest, like a camera or a speaker, to the largest, like a surfboard. The success was outstanding and, as of 2022, as they continued to believe that equipment should be affordable and accessible to everyone, Rnters rebranded themselves and became Flecto, a rental management software for businesses and retailers.


Since 2023, Flecto and Swedish founded insurtech company Omocom have entered a

collaboration that enables t all Flecto rentals to be insured during the rental period.

In addition to providing greater safety, the insurance program isi also lowering the threshold for companies that typically would hesitate to let others rent valuable products. The Omocom insurance is automatically included in the offer, and the insurance solution is seamlessly embedded in Flecto’s digital flows for a smooth and seamless user experience.


Flecto is available worldwide, though Omocom’s Insurance solution will only cover the

Portuguese and Spanish markets for now. Omocom will therefore also provide claims support in local language, which is always included and a natural part of the service provided.


100% hassle-free customer experience


Both Flecto and Omocom value and put big effort and pride into providing smooth and

hassle-free experiences for all involved parties.

Whenever a user decides to enable this first-of-its-kind integration, insurance will protect every item that is registered in a Flecto rental against theft and damage.

The customer experience will therefore be fully seamless, all the way from a Flecto rental to an Omocom claim and reimbursement.


Circular incitements


The name Flecto is latin for curve, bend or curl, which means the change of direction needed in retail: to support a new generation of people and businesses redefine consumer habits.


The name Omocom originates from the Swedish saying ”om och om”, which translates ”again and again” and refers to things to be used over and over again to increase the use of existing resources, for a more sustainable future.


Just like Omocom, Flecto’s goal is to support a new generation of people and businesses by redefining consumer habits, for a sustainable future.

W. R. Berkley is risk carrier of the insurance.

Read more about Flecto and Omocom.

Vad har försäkring med tech- och livsstilstrender att göra? En hel del, tror vi.


Såhär i början på ett nytt år är det populärt med artiklar om vad för trender som förutspås för året. De traditionella inne- och utelistor som förr var vanligt i skvallerblaskor har gjort en comeback, och är ett kul och lättsmält sätt att snabbt få en överblick i hur samtiden och framtiden kan se ut.


Försäkring kanske inte direkt förknippas med någonting man vanligtvis läser om på en cool innelista, men faktum är att försäkring handlar om just detta - framtida förutsägelser, baserat på historiska händelser och mönster.


Vi har spanat in några aktuella tech- och livsstilstrender, och knytit innehållet till cirkularitet och försäkring. 🔮Enkla och sömlösa användarupplevelser


Med en befolkning som är så pass digitaliserad som i Europa, och framför allt Sverige, tar vi som konsumenter för givet att digitala interaktioner med företag är både enkla och smidiga.

Genom att ständigt utvärdera och förbättra alla kontaktpunkter, touchpoints, som finns med bl.a. konsument, plattform och personal ser vi till att vi eliminerar alla onödiga steg för en smidig användarupplevelse, samtidigt som vi behåller och förbättar den operativa effektiviteten på företaget.

Konsumenterna vill att försäkringsbolagen ska vara mer engagerade, lättillgängliga och dela framsteg och information i realtid under en skadeanmälan. Undersökningar inom försäkring visar att 95% av konsumenterna vill höra om statusen i sina skadeärenden oftare.


🔮Hantverk, återbruk och minskad konsumtion


Under 2023 fortsätter vi att laga, skapa och hyra. På TikTok trendar videor om "Eco hacks" och "Zero Waste Living" där det


Det anses inte längre coolt att visa upp överkonsumption av nya prylar som man har shoppat i en "Haul"-video, utan istället tipsar man sina vänner och följare om vilka SecondHand-butiker som har det bästa utbudet, och hur du syr om mormors gamla överkast till en cool jacka.


Istället för att köpa nya prylar så hyr vi varandras fordon, verktyg och prylar via appar som t ex Hygglo och GoMore och MyCamper, och transporterar (eller återvinner!) våra secondhand-fynd med hjälp av Tiptapp.

🔮Etik, moral och rättvisefrågor


Några som går i bräschen och visar tydligt att de tar hänsyn till etik och moral vid konsumpotion är värderingsstyrda Generation Z. Etik, moral och rättvisefrågor är viktigt, och de gör medvetna val genom hur de lever, konsumerar och arbetar och är inte blyga att säga ifrån om det är något som inte håller måttet.


Klimatpåverkan, djurtester, dåliga arbetsvillkor tas ofta eller alltid med i utvärdering vid kontakt med nya leverantörer och Gen Z är inte sena med att upplysa sina medmänniskor om deras moraliska utvärderingar.

Greenwashing och pinkwashing synas av Gen Z direkt, och man uppskattar så mycket transparens som möjligt för att kunna känna sig trygg i att den leverantör/varumärke som man ska användas är säkert att förknippas med ens eget personliga varumärke.

Självklart är det många fler än Gen Z som passar in i beskrivningen ovan, men det är en intressant grupp att utgå ifrån med tanke på att de rör sig snabbt mellan digitala miljöer och är uppvuxna i en värld med klimathot och kriser.


Och kopplingen till försäkring då? Som i alla branscher gör man nog smart i att ta lärdom men framförallt inspiration av den här generationen, med så höga krav på såväl digitalisering och UX som personligt engagemang och lättillgänglighet. Lyckas man charma Gen Z, så har man lyckats. Typ :)


🔮Bärbar teknik


Smartklockor, och till och med smart-ringar, fortsätter att utvecklas och lansering av nya modeller och märken kommer hela tiden.

Den bärbara tekniken kan ta in information om bl.a. sömnkvalitet, puls, kroppstemperatur och information om menscykler. Utöver att konsumenten av en smartklocka får egen insikt om sin hälsa, finns möjligheten att använda all denna samlade data för att ge skarpare insikter som i möjliggör t ex individuell premiesättning.


 

Vår värld har förändrats och fortsätter att förändras snabbare än någonsin. Effekterna av bl.a. pandemi, krig, energikris, inflation och lågkonjunktur är enorma. En av effekterna är att vi kommer hålla hårdare i slantarna och våra befintliga resurser med anledning av rådande energikris och lågkonjuktur. Enligt undersökningar kommer försäkringar att fortsätta att betraktas som en viktig produkt, och det är ju av exakt anledningar som dessa som försäkring existerar - Ett ekonomiskt skydd för när saker inte går precis som man tänkt sig.


Det verkar som att hållbarhet, transparens och digitalisering kommer att fortsätta att driva innovation och tillväxt i försäkringsbranschen. Håller ni med, och hur ser ni på framtiden och trender inom försäkring, tech och livsstil? 🔮 Skriv gärna till oss och berätta!


*UX = User eXperience, översätts på svenska till användarupplevelse och handlar om användarens upplevelse när hen interagerar med en webbsida eller ett system.

bottom of page