Allt behöver inte ägas, vilket både Lainappi och Omocom är överens om eftersom de båda företagens affärsidé är ett resultat av just detta. Finska Lainappi har en appbaserad plattform som enkelt, säkert och smart låter personer dela sina prylar till ett pris som ägaren själv bestämmer. Allt från sportutrustning, verktyg och kläder kan delas via Lainappis app, och när det nu kommer att adderas säkerhet i form av en Omocom-försäkring är erbjudandet en "no-brainer" för pryl-ägare som tidigare kanske varit osäkra på att hyra ut sina tillhörigheter. Omocom-försäkringen är en allrisk-försäkring som täcker skador, stöld och förlust under hela hyresperioden.

”Vi på Lainappi är glada att kunna vässa vårt erbjudande genom att erbjuda försäkring till våra användare via Omocom. Vi vet vilket mervärde det ger våra användare att säkert kunna dela sina prylar med andra. Vi är glada över att ha hitta ett företag som Omocom, som delar samma värderingar och kan erbjuda en ny typ av försäkringsmodell. Vi välkomnar alla våra användare till våra nya, förbättrade Lainappi”, säger Lainappi om samarbetet med Omocom i deras presskommentar.

När en skada uppstår rapporteras det direkt via Omocoms helt digitala skadeformulär. När den försäkrade klickar på skadeanmälnings-länken i e-mejlet som mottogs i samband med uthyrningsstart, för-ifylls formuläret med all nödvändig information om uthyrningen. Ägaren av prylen behöver endast komplettera formuläret med information om skadehändelsen och klicka på "skicka" för att skadan ska hanteras av Omocoms erfarna skadespecialister.


Omocom erbjuder skadehantering på lokala språk, vilket innebär att Lainappis kunder kommer att tas om hand på finska.


Enkelt, säkert och smart


Lainappis uppgift är att främja delningsekonomi och grön ekonomi genom att uppmuntra till att hyra istället för att köpa. Precis som Omocom vill de möjliggöra enkel, säker och smart uthyrning av befintliga prylar.


Omocoms huvudsakliga uppdrag är att hålla kundernas prylar i bruk, trots att de skadas under hyrestiden. Idag uppger 9 av 10 av Omocoms kunder att de kommer att fortsätta hyra ut sina saker, trots att en skada har skett.

”Samarbetet mellan Lainappi och Omocom är en” perfect match ”eftersom båda verkar för dela befintliga resurser. Varför köpa nytt när du kan hyra av någon istället? Tillsammans med Lainappi vill Omocom öka kundernas cirkulära val genom att erbjuda försäkring så att kunden kan känna sig trygg ”säger Christian Weimer, Senior Business Developer på Omocom.

Omocom är ett svensk försäkringsförmedlare som erbjuder korttidsförsäkringar, speciellt anpassade för produkter inom cirkulär ekonomi. Omocom arbetar med plattformar som syftar till att öka användningen av befintliga resurser, för en mer hållbar framtid.


Lainappi är ett Finskt Tammerfors-baserat företag som grundades 2020. Verksamheten bygger på uthyrning av hushållsartiklar som erbjuds till konsumenter och företagskunder. Tjänsten fungerar via en mobilapplikation, där användare kan hyra föremål från varandra, till exempel verktyg, sportutrustning och kläder.

Läs mer om Lainappi: https://www.lainappi.fi/

Riskbärare av försäkringen är W. R. Berkley Nordic. Detta blogg-inlägg är en översättning från engelska till svenska.

Omocom-partnern Vakansa öppnade och hade invigning av deras nya coworkingutrymme, i Stockholms-stadsdelen i Solberga. Coworking-huben, som också med rätta beskrivs som ett grannskapskontor, lanseras tillsammans med Stockholms största allmännyttiga bostadsbolag Stockholmshem. Grannskapskontoret är ett pilotprojekt och är till för invånare i Solberga som letar efter en ergonomisk arbetsplats nära hemmet. Utrymmet kan också användas på kvällar och helger för möten och administrativa uppgifter.


Omocom blev inbjuden att delta i invigningen, som så lämpligt ägde rum den 1 oktober - bara några dagar efter att pandemi-restriktionerna i Sverige hävdes. Vi anlände till den mysiga, lugna och ganska lugna närförorten Solberga på den regniga fredagseftermiddagen. Ingången till Vakansa coworking-huben utrymme låg en halvtrappa ned, på sidan av byggnaden. De Vakansa-gröna ballongerna som vi hade sett genom sidofönstren nyss skvallrade om att vi var på rätt plats.


Vi välkomnades omedelbart av Vakansas grundare och VD Robin Rushdi Al Salehi och frågade honom skämtsamt hur stressad han var inför öppningen. "Jag har fått mycket hjälp av mina kusiner, så jag kan koppla av lite nu och hälsa på mina gäster", svarade Robin med ett stort leende.


Vakansas vision om att främja hållbar stadsutveckling, utan att behöva bygga nya hus eller utrymmen. Robin Rushdi Al Salehi tror att konceptet med multifunktionella mötesplatser kommer att ge området liv och rörelse under alla vakna timmar på dygnet. Det är därför Vakansa har bestämt sig för att bli specialister på att göra befintliga utrymmen så enkla att dela som möjligt.


Robin höll ett personligt och inspirerande tal om varför han gick in i fastighetsbranschen och grundade Vakansa. Det vore inte rättvist av mig att försöka beskriva hans fina tal - jag rekommenderar att ni istället ser ett IRL själv (eller kolla via Youtube: Cities Meant For People or People Meant For Cities? | Robin Rushdi Al-Sálehi | TEDxUppsalaUniversity)


Stämningen i det rymliga Vakansa-kontorslokalen var glad, lättsam och trevlig och frågan "Är du också från Stockholmshem?" ställdes till oss Omocomers ett par gånger. Vi var ju inte det, men frågan ledde till att vi knöt nya kontakter i branscher som vi vanligtvis inte minglar med ✌🏼


Tack Vakansa och Robin Rushdi Al Salehi för inbjudan till det varma och härliga grannskapskontoret, vi kommer definitivt tillbaka.


Gemme, eller the Gemme Collective, är företaget som sedan 2019 har som ambition att hjälpa till att rädda planeten genom uthyrning av designerkläder, skor och accessoarer. Gemme Collective är, precis som namnet antyder, ett kollektiv av stilsäkra personer som delar med sig av sin drömgarderob via Gemmes plattform. Hos Gemme listar medlemmarna delar av sin garderob, sina ’gemmes’, för uthyrning till andra fashionabla personer. Som ett Airbnb, fast för mode. Målet är att Gemme ska finnas tillgängligt i de flesta av världens storstäder, och att det ska vara en lika självklar del av en reseupplevelse som t ex ett boende via Airbnb.


Mode + Miljömedvetenhet och cirkularitet = Sant


Att rädda planeten och spara på naturens resurser är kanske inte det första man förknippar med mode, och det är just detta Gemme vill förändra genom att uppmana och inspirera till att hyra och hyra befintliga kläder, skor och accessoarer av hög kvalitet. För att minska påverkan på klimat, miljö och naturresurser behövs nya cirkulära affärsmodeller där man kan prenumerera på eller hyra och hyra ut kläder. För att ytterligare uppmuntra uthyrning av sina dyrgripar ingår försäkring av plaggen som hyrs ut. Försäkringen förmedlas av uppstickaren och insuretech-bolaget Omocom, vars affärsidé syftar till att skapa incitament för att hålla befintliga prylar i användning. Omocom ställde GEMMEs grundare och CEO Emelie Gustafsson Maistedt några frågor.

Vad kom idén om Gemme Collective ifrån? "Helt ärligt ville jag bara ha tillgång till dyrt mode billigt. Idén kommer från att jag som fattig student i London ville ha tillgång till designermode och dyra lyxväskor, men hade helt enkelt inte råd. Därför tänkte jag, varför kan jag inte låna en Balenciaga topp eller Chanelväska av någon i närheten och betala 30-40 pund?" svarar Emelie.


Vad tror du att försäkringen har för betydelse för ägarna av plaggen som hyrs ut? Stor betydelse! Det gör att våra användare känner sig trygga med att låna ut sina älskade produkter!

Att användare känner sig trygga med att låna ut sina älskade mode-items är en nyckelfaktor, varför samtliga GEMMEs uthyrningar är försäkrade hos Omocom

Förläng livslängden på kläder och minska miljöbelastningen


Livslängden på kläder i Sverige har minskat med en tredjedel under 2000 talet. Ett genomsnittligt klädesplagg används i snitt sju till åtta gånger och vi behåller dem bara i 2 år och 3 månader. Textilier är den femte största utsläppskällan sett till privatkonsumtion.

Mellan år 2000 och 2009 ökade konsumtionen av textilier med 40%. Mellan år 2000 och 2014 fördubblades produktionen av kläder, men det gjorde inte världens befolkning. Det finns en hel del alarmerande och deppiga siffror gällande textil-konsumtion och miljöpåverkan, som vi inte behöver gå djupare in på i detta inlägg, men med Gemme och Omocoms samarbete vill vi belysa att det inte är kört och att vi faktiskt gör skillnad. Genom att förlänga livslängden på kläder minskas miljöbelastningen avsevärt. Utöver att man som uthyrare får igen lite av de pengar som man investerat i sina plagg, bidrar man till en mer hållbar värld och får dessutom tillgång till ett sortiment som redan finns i folks garderober och chansen att hitta unika plagg.


Emelie Gustafsson Maistedt tillägger till Omocom att det aldrig är bra att tillverka nytt mode, men att många skandinaviska varumärken är otroligt duktiga på att ställa om till en snällare produktion.


I dagsläget är Gemme tillgängligt i Stockholm, men siktar mot lansering i Köpenhamn och Berlin inom kort. Läs mer om the Gemme Collective på https://gemmecollective.com/ eller sök på hashtagen #thegemmes.


W. R. Berkley är riskbärare av försäkringen.


Källor: Europeiska miljöbyrån, Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen.